Befektetési lehetőségek Hargita megyében

INVEST IN HARGHITA

https://investinhargita.ro/ro

 

 

 

DE CE ROMÂNIA?

SECURITATE ȘI STABILITATE

România este membră anumeroaseorganizații care garantează securitatea și stabilitatea economică a țării.

 

MEDIU FINANCIAR ȘI FISCAL ATRACTIV

16%- impozit forfetar

19%- taxa pe valoarea adăugată (TVA)

TVA redusă la 9% și 5%, în cazul anumitor produse

 

FORȚĂ DE MUNCĂ COMPETITIVĂ CU ÎNALTĂ CALIFICARE

Salariul minim net pe lună este de 250 euro.

Salariul mediu netabiadepășește valoarea de 540 euro (INS, ianuarie, 2018)

75% din populația României susține că vorbește măcar o limbă străină (EUROSTAT)

IT profesioniști recunoscuți la nivel internațional – România se află pe locul 5 pe lista internațională a țărilor cu o conexiune de internet foarte rapidă, iar pe lista europeană se află pe locul 2 (Bloomberg).

 

INFRASTRUCTURA

Poziție geografică foarte avantajoasă cu o rută care deservește aprox. 500 milioane de consumatori, fiind situată la răscrucea drumurilor de transporteuropene: țara leagă pe de o parte Europa de Est cu Europa de Vest, iar pe de altă parteface legătura între Europa de Nord și Europa de Sud.

15 aeroporturi internaționale în România.

Dunărea constituie granița de sud a țării și se varsă în Marea Neagră.Așadar, România leagă, în mod indirect, oceanele lumii prin cel mai mare port situat la Marea Neagră, Constanța (port maritim și port fluvial), datorită căruia transportul pe apă devine posibil din toate părțile lumii.

Rețeaferoviară dezvoltată, care acoperă aproape întregul teritoriu al României. Cu o lungime de 22.300 km,  România se află pe locul 16 pe lista internațională.

Rețea de drumuri în dezvoltare continuă – construirea autostrăzilor ocupă un loc important în strategia de dezvoltare a următorilor ani.

INTERNET: România se află pe locul 5 pe lista internațională a țărilor cu o conexiune de internet foarte rapidă, iar pe lista europeană se află pe locul 2 (Bloomberg).

 

DE CE JUDEȚUL HARGHITA?

 

FORȚĂ DE MUNCĂ COMPETITIVĂ​

 

Forța de muncă în județul Harghita este cea mai optimală din țară având calificări înalte datorită prezenței numeroaselor instituții de învățământ superior în județ fiind renumită la nivel internațional prin diligență și puterea de muncă.

Investitorii din Ungaria pot comunica în limba lor maternă cu majoritatea operatorilor economici din județ, deoarece, conform recensământului cel mai recent, 82,9%din populația județului este de naționalitate maghiară.

 

POTENȚIAL ENORM NEUTILIZAT ÎN DOMENIUL TURISMULUI

Această zonă este bogată în resurse naturale: mine de sare și peșteri cu stalactite spectaculoase, stațiuni de schi cu priveliști minunate, numeroase izvoare de apă minerală, ape medicinale și termice, păduri, precum și multe legende referitoare la originea acestora.

 

BOGAT ÎN RESURSE NATURALE

Datorită terenurilor agricole de o calitate foarte bună și pădurilor din județ (1/3 din suprafața județului sunt conifere), agricultura și prelucrarea lemnului sunt cele mai dominante sectoare economice în județul Harghita. Pădurile oferă o sursă continuă nu numai pentru industria lemnului, ci și pentru procesarea fructelor de pădure. Majoritatea acestor fructe și ciuperci nu pot fi cultivate în mod artificial, însă în mediul lor natural cresc în abundență.

 

RESURSE UMANE

Forța de muncă cu o calificare înaltă este garantată de prezența a mai multor universități renumite și de alte instituții de învățământ superior în județ. De asemenea, școlile profesionale devin din ce în ce mai populare prin înființarea de clase cu diferite profile de la an la an, cu scopul de a se adapta nevoilor existente pe piața forței de muncă.Formarea profesională a adulților și recalificarea sunt asigurate de funcționarea eficientă a mai multor organizații și agenții. Sistemul de formare duală de origine germană a devenit din ce în ce mai popularîn ultimul timp, având un rol important și în pregătirea practică a studenților.

 

INSTITUȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR ÎN JUDEȚUL HARGHITA

​Universitatea Sapientia, în Miercurea Ciuc

Universitatea Lucian Blaga, cu sediul în Sibiu, cu două centre în Miercurea Ciuc

Universitatea Babeș-Bolyai,cu sediul în Cluj-Napoca, cu următoarele centre în județ

Colegiul de Științe Moderne de Afaceri, în Odorheiu Secuiesc,cu instituții de învățământ superior maghiare ca suport profesional

 

FORMARE PROFESIONALĂ ÎN JUDEȚUL HARGHITA

Cererile față de formarea profesională au crescut în ultimii ani, așadar școlile profesionale au început să înființeze clase cu diferite profiluri profesionale, cu o durată de 2 ani: ospătar-vânzător, coafor-manichiurist-pedichiurist, zidar-pietrar-tencuitor, tâmplar-lemnar, instalator instalații tehnico- sanitare și de gaze, tinichigiu, brutar, etc.

 

POSIBILITĂȚI DE TRAINING ÎN JUDEȚUL HARGHITA

Formarea și recalificarea adulților organizată în cadrul diferitelor instituții are un rol important în asigurarea unei forțe de muncă bine pregătite. Asemenea instituții sunt d.e.:

Școala Postliceală Louis Pasteur, în Miercurea Ciuc,cu o formare continuă în domeniul sanitar în limba maghiară;

Școala Postliceală Sanitară Eugen Nicoară, în Miercurea Ciuc: asistent sanitar și asistent farmacist;

Școala Postliceală FEG EDUCATION, în Odorheiu secuiesc: asistent sanitar general;

Camera de Comerț și Industrie, din județul Harghita organizează următoarele cursuri: zidar,pietrar, tencuitor, tâmplar, dulgher, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, croitor, chelner, ospătar, vânzător;

Cursuri de limbi străine la Centrul de Educație Soros (engleză, germană, italiană, spaniolă, etc.);

Traininguri și cursuri organizate deAgenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă,  în funcție de proiectele actuale;

Cursuri (Implementare proiecte fonduri europene, Responsabil pentru gestionarea deșeurilor,Achiziție publică, Management de proiect, Administrarea pensiunilor, etc.) și traininguri (Planificare strategică, Comunicare pe telefon, tehnici de retorică, Managementul stresului și a conflictelor, etc.) organizate în continuu de EduTech Consulting;

 

Traininguri organizatede Fundația Fidelitas (actualmente desfășurând cursuri de: muncitor agro-turistic, informatică generală, curs de limba engleză și de germană, îngrijitor, vânzător, muncitor în construcția externă, îngrijitor la domiciliu, operator la calculator, introducător de date, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, webdesigner).

 

OPORTUNITĂȚI DE INVESTIȚII

Consiliul Județean Harghita și Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita împreună cu consiliile locale acordă o importanță tot mai mare sprijinirii, prosperării economiei locale, respectiv al creșterii interesului pentru a deveni antreprenor. În județ sunt mai multe clădiri și terenuri, aflate în proprietate publică, pe care consiliile locale doresc să închirieze unui investitor, astfel ar ajuta pe investitori să desfășoare o activitate economică, care ar sprijini înființarea  noilor locuri de muncă pentru locuitorii județului.

Pornind din resursele naturale al județului, sunt nenumărate posibilități pentru activități turistice, respectiv datorită resursei umane calificată, se pot asigura servicii de calitate. În mai multe școli din județ există clase profesionale în domeniu, iar absolvenții acestora se pot angaja imediat după terminarea școlii. Ținând cont de nevoile locale, consiliile locale au mai multe idei de investiție, prin care un investitor are posibilitatea să desfășoare activitatea în județ, să înființeze noi locuri de muncă, respectiv să contribuie la dezvoltarea vieții economiei locale.

 Prin închirierea terenurilor, imobilelor aflate în proprietate publică, se ivește posibilitatea investitorilor să înființeze chiar un centru wellness, hotel, spa, pensiune, complex sportiv, park de aventuri, aqua park. Există posibilitatea pentru înființarea unor ateliere în diferite domenii, centrală termică, sau o altfel de construcție, care ar fi susținute după posibilități de către consiliul local.

TURISM

Județul Harghita se află în partea estică a Transilvaniei, într-o zonă montană care aparține Carpaților Orientali. Are o suprafață de 6.639 km2, din care o treime este acoperită cu păduri de conifere.Putem vorbi așadar de județul Harghita și ca județul veșnic verde.

Turiștii care vin în vizită în județ, pot găsi aici peisaje frumoase și monumente istorice și culturale vechi.Frumusețile naturii apar în forme diverse, d.e. plante indigene, cei mai subțiri brazi ai Carpaților, fânețele cele mai frumoase din Europa, narcise, turbării, cea mai mare populație de urs brun din Europa, cerbi, lupi, păstrăvi în râurile montane, etc. Există 35 zone protejate și parcuri naționale înregistrate în județ. Câteva dintre ele sunt unice în Europa sau chiar în toată lumea.

Dezvoltarea rapidă a turismului în ultimii ani care a avut loc în județul Harghita, este un factor care merită o atenție deosebită din partea investitorilor.În urma dezvoltării infrastructurii, numărul turiștilor a crescut semnificativ, și se construiesc noi centre, pentru ca ei să-și petreacă timpul liber cât mai bine.Totuși, având în vedere resursele naturale ale județului, mai există multe posibilități de investiție cu potențial de exploatat.

ȘUMULEU CIUC

Pelerinajul anual la Șumuleu Ciuc este fără nicio îndoială, evenimentul care atrage cel mai mare număr de vizitatori în județ. Numărul estimat al vizitatorilor care vin din toate părțile lumii la Șumuleu este între 250 000-300 000 de persoane. Activitățile legate de transport și de cazare pentru acești turiști încep deja cu un an înainte de eveniment.

A tAgențiile de turism organizează, din ce în ce mai des, programe pentru o întreagă săptămână,  în jurul acestui eveniment, arătând turiștilor peisajele minunate din județ și în alte perioade ale anului. Prin aceasta dorim și noi să atragem atenția investitorilor potențiali asupra bogățiilor naturale ale județului Harghita

 

CRAIUL CARPAȚILOR

Transilvania deține cheia pentru salvarea planetei – a spus prințul Charlesîntr-o vizită în România,  în august 2015.

Părerea lui este că societatea a exploatat natura timp de mai multe secole fără să-i dea înapoi ceva.

Caracteristicile peisajului din județ, agricultura tradițională și dimensiunea relativ mare a zonelor naturale contribuie la păstrarea habitatului natural al ursului brun.

Astfel, această specie a putut să supraviețuiască în pădurile din județ, unde populația urșilor este cea mai mare, chiar și la nivel internațional.

Asociațiile de vânători din județul Harghita au înregistrat aprox. 1300 de urși în anul 2014.

Turismul de vânătoare poate fi completat și sincronizat cu alte programe, evenimente turistice (turism rural, ecoturism, etc.) Turiștii care vin cu scopul de vânat cheltuiesc de două ori mai mult decât restul vizitatorilor. Totuși, când vorbim de turism de vânătoare, ne referim nu numai la vizitatorii care vânează, ci și la cei care fac numai fotografii, observă pădurile și animalele.

 

FANII DIFERITELOR SPORTURI EXTREME

Cei care doresc să investească în turism, au o mulțime de posibilități de a atrage vizitatorii în județ.

Caracteristicile geografice ale peisajelor oferă un loc ideal și pentru fanii sporturilor extreme, atât în aer, cât și în apă, pe pământ sau subteran. Falezele de calcar sunt potrivite pentru alpiniști, parașutiști sau planoriști, în timp ce peșterile oferă descoperirea unei noi lumi de fiecare dată.

Clima este ideală pentru sporturile de iarnă: județul Harghita este leagănul hocheiului pe gheață din România. De asemenea, există multe pârtii de schi în județ, cele mai cunoscute și vizitate sunt: Harghita Băi, Harghita-Mădăraș, Izvorul Olt, Băile Homorod, Bucin, Ciumani, Toplița, Borsec și Tușnad Băi.

---> Versiunea completa a catalogului se gaseşte in atasament <---

Autentificare utilizatori

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 4 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.

Cumpărări directe

Cumpările directe la un loc:

Obiectul achiziției: Achizitionare mochetă supersoft
Instituția:
Consiliul Județean Harghita - Direcția generală patrimoniu
Data limita de depunere a ofertei:
05/08/2020 - 10:00
Instituția:
Consiliul Județean Harghita - Direcția generală patrimoniu
Data limita de depunere a ofertei:
05/08/2020 - 12:00
Instituția:
I.S.U.Oltul Hr.
Data limita de depunere a ofertei:
04/08/2020 - 23:59