“Apă, tu nu ai gust şi nici mireasmă,

 E greu să fii descrisă !

Ne placi, fără să te cunoaştem

 Și nu-i adevărat că eşti esenţială vieţii,

 Eşti viaţa însăşi !”

(Antoine de Saint-Exupery - “Vânt, nisip şi stele”)

peste 2000 de izvoare cu ape minerale,

În România sunt peste 2000 de izvoare cu ape minerale, a căror diversitate chimică reflectă condiţiile geologice deosebit de complexe care şi-au pus amprenta asupra genezei lor. În județele Harghita și Covasna sunt zăcămintele de apă minerală cele mai importante, deoarece majoritatea izvoarelor din țară se concentrează aici.

Județul Harghita...

Județul Harghita este situat în partea centrală a țării, în zona Carpaților Orientali. Se învecinează la est cu județele Neamț și Bacău, la vest cu județul Mureș, la sud cu județele Brașov și Covasna, iar la nord cu județul Suceava. Suprafața totală a județului este de 6.610 kmp, reprezentând 2,8% din teritoriul țării. Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul județul Harghita este format din trei mari unități distincte, și anume: zona montană (100-2000 m), depresiunile intramontane și intracolinare (400-800 m) și dealurile (altitudini de până la 1000 m).

O bogată rețea hidrografică...

Pe teritoriul județului Harghita s-a dezvoltat o bogată rețea hidrografică formată din ape de suprafață – lacuri, mlaștini - și importante rezerve de ape subterane. În județ sursele de apă utilizate sunt, de regulă,  de calitate corespunzătoare, fără poluare industrială. 

Apa minerală ...

Apa minerală este considerată apă naturală, care provine dintr-un izvor sau dintr-o sursă forată artificial și care are un conținut variabil de săruri, gaze, substanțe minerale, substanțe radioactive, care îi conferă proprietăți terapeutice. Cele mai importante surse de apă minerală din țara noastră se găsesc la: Govora,Tușnad, Borșa, Borsec, Covasna, Călimănești-Căciulata, Slănic-Moldova, Herculane, Moneasa, Biborțeni, Sângeorz-Băi, Lacu-Sărat, Amara, Zăcământul Casin, Stațiunea Ziziu, Sâncrăieni. În România există 26 de companii producătoare și îmbuteliatoare de apă minerală. La nivelul anului 2012, s-au comercializat în jur de un miliard de litri de apă, dintre acestea 70% au fost reprezentate de apele minerale carbogazoase, iar restul de 30% de apele minerale plate.

Resursele naturale de ape minerale îmbuteliabile puse în evidenţă până în prezent se situează la cca. 3 miliarde de litri anual, repartizate echilibrat între ape naturale carbogazoase şi plate. Acestea permit practic, o creştere în viitor de peste 100% a producţiei actuale.

apele de izvor...

Similar apelor minerale, apele de izvor trebuie să fie în mod natural pure microbiologic şi se îmbuteliază obligatoriu la sursă, fără un tratament chimic prealabil pentru potabilizare. Spre deosebire de apele minerale naturale, acestea sunt slab mineralizate şi trebuie să satisfacă numai cerinţele  privind apa potabilă.

Conform unei analize recente privind calitatea apelor minerale și de izvor din România, precum și din județul Harghita, se pare că, izvoarele de ape minerale din județ  sunt mult mai sănătoase decât marea majoritate, existente în Europa.

Specialiști avertizează consumatorii în ceea ce privește consumul regulat sau îndelungat de ape minerale carbogazoase care au conținut prea mare de sodiu, calciu și magneziu sau un pH impropriu.

O apă ideală pentru consum zilnic...

O apă ideală pentru consum zilnic trebuie sa fie o apă necarbogazoasă, să fie bogată în ioni de calciu și magneziu, însă săracă în sodiu, cloruri, nitrați și sulfațiÎn județul Harghita,  majoritatea dintre apele minerale plate și carbogazoase, precum și apele de izvor respectă aceste standarde de calitate.

Luând în considerare avantajele…

Luând în considerare avantajele enumerate datorită numărului extrem de mare a surselor de apă minerală și de izvor, a căror diversitate chimică reflectă condiţiile geologice deosebit de complexe, se înțelege importanța acestor investiții, deoarece atât bogăţia şi diversitatea mare de resurse naturale, cât şi poziţia sa geografică, au făcut din județul Harghita unul dintre județele cu o tradiţie îndelungată în utilizarea apelor minerale, determinat nu numai de factorii naturali, dar și de exploatarea pozitivă a acestui potențial.

 

Consiliul Județean Harghita în ajutorul investitorilor…

Consiliul Județean Harghita  dorește să vină în ajutorul investitorilor, dar și a locuitorilor, în realizarea și atingerea scopului comun.

Căutarea partenerilor de afaceri

Abonează-te la Newsletter

 

Fii printre primii care vor afla despre cele mai noi ştiri, achiziţii publice, executări silite, fonduri nerambursabile, conferinţe şi cursuri!

Mă înscriu

Căutare

Ultimele știri

[14:11]

TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL, cu sediul...

[08:31]

TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL, cu sediul în Miercurea-Ciuc...

[10:06]

Suprafața totală a complexului este de 1,1 ha, se află lângă...

[09:45]

Clădirea de 4 etaje, construită în anii 1980 are 48...

[09:32]

După încetarea încălzirii urbane, în clădirea de cazan din...

[09:00]

Clădirea funcționa ca o baie publică cu apă sărată, însă cu...

[12:22]

TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL, cu sediul în Miercurea-Ciuc...

[12:54]

De vânzare prin licitație publică: bunuri imobile în M.-Ciuc...

[12:51]

De vânzare prin licitație publică: bunuri imobile și mobile...

[10:51]

Transilvania Interconsult IPURL, lichidatorul judiciar al SC...

Curs Valutar

Autentificare utilizatori