Befektetési lehetőségek Hargita megyében

INVEST IN HARGHITA

http://investinhargita.ro

 

 

 

 

INVEST IN HARGHITA

 

MIÉRT ROMÁNIA?

BIZTONSÁG ÉS STABILÍTÁS

Több olyan nemzetközi szervezetnek a tagja, amelyek a biztonságot és a stabil gazdasági környezetet garantálják a befektetők számára.

 

VONZÓ PÉNZÜGYI ÉS ADÓKÖRNYEZET

16%-os átalányadó

19%-os ÁFA

Csökkentett, 9%-os, illetve 5%-os ÁFA különféle termékekre

 

VERSENYKÉPES BÉREZÉSI SZINT ÉS MAGASAN KÉPZETT MUNKAERŐ

Romániában a minimálbér összege havi 250 euró körül mozog, az országos nettó átlagbér pedig 540 euró körül mozog (INS, 2018 jaunár)

A romániai lakosság 75%-a saját bevallása szerint beszél legalább egy idegen nyelvet

A felsőfokú oktatásban resztvevők 99%-a pedig két vagy annal több idegen nyelvet tanult (EUROSTAT).

Nemzetközi szinten is elismert, kiváló IT szakemberek

 

INFRASTRUKTÚRA

Kedvező földrajzi pozíció megközelítőleg 500 millió fogyasztóhoz vezető úttal, az Európát átszelő fontos szállítási útvonalak találkozásánál helyezkedik el: összeköti egyrészt Kelet- es Nyugat-Európát, másrészt Észak- es Dél-Európát.

Az országban 15 nemzetközi repülőtér található.

Románián áthalad a Duna, továbbá a Fekete-tenger legnagyobb kikötőjével rendelkezik Konstancán, ezen keresztül kapcsolata van a világ óceánjaival, igy lehetőség nyílik a vízi teherszállításra a világ bármely pontjáról.

Kiterjedt, majdnem az egész országot lefedő vasúti hálózattal rendelkezik, melynek hossza közel 22.300 km, ezzel nemzetközi szinten a 16. helyet foglalja el.

Folyamatosan fejlődő úthálózat – Romániában az elkövetkező évek egyik legfontosabb fejlesztési stratégiai célja az autópályák építése.

INTERNET: Románia a világon az 5.-ik helyen áll a gyors internetkapcsolat tekinteteben, európai szinten pedig a második (Bloomberg).

 

MIÉRT HARGITA MEGYE?
 
VERSENYKÉPES BÉREZÉS​
 

Romániában itt találhatók a LEGOPTIMÁLISABB FELTÉTELEK, ami a munkaerő versenyképességét illeti. A számos felsőfokú oktatási intézménynek köszönhetően magas képzettség és a szorgalom a munka szeretetével párosul.

A magyarországi befektetők anyanyelvükön kommunikálhatnak a Hargita megyei gazdasági szereplők nagy részével – a legutóbbi népszámlálási adatok szerint a megye lakosságának 82,9%-a magyar nemzetiségűnek vallotta magát.

Partnerségi együttműködés lehetősége az egyedinek számító helyi közbirtokosságokkal, a közös és osztatlan erdő- és legelőbirtokosok tulajdonosi szervezeteivel.

 

ÓRIÁSI KIAKNÁZATLAN TURISZTIKAI POTENCIÁL

Káprázatos sóbányák és cseppkőbarlangok, síparadicsomok gyönyörű látképpel, számtalan ásványvízforrás, gyógy- és termálvizek, erdőségek és az ezek keletkezéséről szóló legendák.

 

TERMÉSZETES ERŐFORRÁSOKBAN GAZDAG

A kiváló termőföldeknek köszönhetően a mezőgazdaság mellett a fafeldolgozás a megye egyik húzóágazata (mivel a megye területének 1/3 része fenyőerdő, biztosítva van az állandó nyersanyag, nemcsak a faipar számára, hanem az erdőgyümölcs-feldolgozók számára is). Az itt megtermő gomba- és gyümölcsfélék jó részét nem is lehet termeszteni mesterségesen, itt azonban természetes környezetükben óriási mennyiségben megteremnek.

 

HUMÁNERŐFORRÁS

Hargita megyében a magasan képzett munkaerőt ma már több neves egyetem és felsőfokú intézmény helyi jelenléte garantálja. Ugyanakkor egyre népszerűbbek a szakiskolák, amelyek évről évre újabb osztályok létrehozásával próbálnak igazodni a munkaerőpiaci kereslethez. A felnőttképzést, illetve átképzést több szervezet és ügynökség összehangolt működése biztosítja. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a német minta alapján átvett duális képzés rendszere, amely jelentős szerepet játszik a diákok gyakorlati felkészülésében.

 

FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HARGITA MEGYÉBEN

​A csíkszeredai székhelyű Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

A szebeni Lucian Blaga egyetem csíkszeredai kirendeltsége

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem kirendelt karai a megyében

A székelyudvarhelyi Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF), amelynek a szakmai hátterét több magyarországi felsőfokú intézmény is biztosítja

 

SZAKOKTATÁS HARGITA MEGYÉBEN

Az elmúlt években megnőtt az igény a szakoktatás iránt, így számos szakközépiskola 2 éves szakosztályokat indít szakemberek képzése érdekében, pl. pincér-eladó, fodrász-manikűrös-pedikűrös, kőműves-kőfaragó-vakoló, asztalos-famegmunkáló-parkettozó, víz-gáz szerelő, bádogos, pék stb.

 

TOVÁBBKÉPZÉSI LEHETŐSÉGEK HARGITA MEGYÉBEN

A jól képzett munkaerő biztosításában fontos szerep jut a különböző intézményi keretek között szervezett felnőtt-továbbképzéseknek is, néhány példa:

A csíkszeredai Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum állandó általános egészségügyi képzése magyar nyelven.

A csíkszeredai Eugen Nicoara Egészségügyi Posztlíceum általános és gyógyszerész asszisztensi képzései.

A FEG EDUCATION Posztlíceum általános asszisztens képzése Székelyudvarhelyen.

A Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által biztosított továbbképzések: pl. kőműves, kőfaragó, vakoló, asztalos, ács, parkettázó, gáz- és vízvezeték-szerelő, ipari szabó, varró, pincér, vendéglátó, kereskedelmi dolgozó.

A Soros Oktatási Központ által folyamatosan indított nyelvtanfolyamok (angol, német, olasz, spanyol, stb).

A Munkaerő-elhelyező Ügynökség aktuális projektjeinek függvényében alakuló tanfolyamok, képzések.

Az EduTech Consulting által folyamatosan szervezett továbbképzések (aktuális továbbképzések: európai uniós pályázatíró-képzés, hulladék-nyilvántartási képzés, közbeszerzési képzés, projektmenedzsment-képzés, panzióvezető-képzés stb.) és tréningek (stratégiai és tervezéstréning, telefonos kommunikációs tréning, beszédtechnika-tréning, stressz- és konfliktuskezelő tréning stb.).

A Fidelitas Alapítvány által szervezett képzések (aktuálisan: agroturisztikai dolgozó, általános informatika, angol nyelvtanfolyam, betegápoló, kereskedelmi dolgozó, külső építkezésben dolgozó, német nyelvtanfolyam, otthoni beteggondozó, számítógép-kezelő, adatbevivő, víz- és gázszerelő, webdesigner).

 

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége közös erőfeszítéssel a helyi önkormányzatokkal, egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a helyi gazdasági élet támogatására, fellendítésére, valamint a vállalkozói hajlam növelésére és támogatására. A megyében több olyan önkormányzati tulajdonban lévő befektetésre alkalmas terület és ingatlan van, amelyet a helyi önkormányzatok egy lehetséges befektető számára akár bérbe is adnának, ezáltal segítenék a befektetőket, hogy gazdasági tevékenységet tudjanak megvalósítani, ami új munkahelyeket teremt a megye lakosai számára. A megye természeti adottságaiból kiindulva, nagyon sok lehetőség van turisztikai tevékenység folyatására, valamint a helyi szakképzett munkaerőnek köszönhetően, biztosítani lehet a színvonalas szolgáltatásokat. Több olyan szakiskola is képez ki szakmabeli diákokat, akik az iskola befelyezése után akár már azonnal is megállják a munkaerőpiacon a helyüket

A felmerülő igényeket figyelembe véve a helyi önkormányzatoknak több olyan befektetési ötletük, elképzelésük is van, amely megvalósítása egy befektető számára lehetőséget biztosítana, hogy a megyében tevékenykedjen, új munkahelyeket teremtsen, valamint hozzájáruljon a helyi gazdasági élet szinesebbé tételéhez és fejlesztéséhez.

A helyi önkormányzati területek, ingatlanok bérbe vételével lehetőség lenne a befektetők számára, hogy akár wellness központot, szállodát, gyógyfürdőt, élmény fürdőt, panziót, sportlétesítményt, kalandparkot, aqua parkot létesítsenek. Adott a lehetőség akár műhely, hőközpont, vagy olyan gazdasági létesítmény létrehozására, amelyet a lehetőségeikhez mérten a helyi önkormányzatok támogatnának, segítenének.

 

TURIZMUS

Erdély keleti részén, a Keleti-Kárpátok központi vonulatain és a köztük levő medencében, hegyvidéki környezetben fekszik Hargita megye. Területe 6639 km², aminek egyharmada főként fenyőerdő, ezért méltán beszélhetünk ebben az értelemben örökzöld Hargita megyéről.

A turistának, aki gyönyörű tájat és az időben messze nyúló kultúrtörténeti emlékeket keres, érdemes idelátogatnia. A táj a legnagyobb változatossággal tárja a kirándulók elé a természet csodás szépségeit. Ősidők óta itt élő növények, a Kárpátok legsudarabb fenyői, Európa legszebb rétjei, nárciszmezők, tőzeglápok, Európa legnagyobb barnamedve-populációja, szarvas, farkas, a patakokban a sebes pisztráng várja az idelátogatót. Hargita megyében 35 védett területet, nemzeti parkot tartanak nyilván. Ezek közül a legfontosabbak Európában – de lehet, hogy az egész világon – egyediek.

A befektetőknek érdemes szem előtt tartaniuk az utóbbi évek robbanásszerű fejlődését, amely ebben az ágazatban történt. Az infrastruktúra fejlődésével évről évre nő a turisták száma, és folyamatosan épülnek ki a turisták szórakoztatását kiszolgáló központok. A megye természetes adottságait figyelembe véve azonban még rengeteg befektetési lehetőség kínálkozik.

CSÍKSOMLYÓ

Az évente megtartott csíksomlyói búcsú kétségkívül a legtöbb zarándokot, turistát vonzó esemény Hargita megyében. Az eseményre idelátogató tengernyi zarándokok számáról csak becslések vannak, ezek 250–300 ezerre teszik a világ minden tájáról ide érkezők számát. A szállás- és utazásszervezők már egy évvel korábban elkezdik a szervezést a vendégeiknek.

A turisztikai cégek egyre gyakrabban kötik össze ezt az eseményt egy egész hetes programmal és kalauzolják el az ügyfeleiket a megye csodálatos tájaira, ahová évközben is egyre több kirándulást szerveznek. Ezekre a tájakra a potenciális befektetők figyelmét is szeretnénk felhívni.

 

A KÁRPÁTOK KIRÁLYA

„Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének”, mondta Károly brit trónörökös 2015. augusztusi erdélyi látogatása során.

Szerinte a társadalom évszázadokon át „a háttérbe kényszerítette a természetet, és kizsákmányolja a környezetet”, „mindent elveszünk, de semmit nem adunk vissza”.

A táj adottságai, a hagyományos gazdálkodási mód és a viszonylag nagy érintetlen területek még mindig nyugodt élőhelyeket biztosítanak a Kárpátok királyának.

A Hargita megyei erdőkben ezért maradhatott fent a barnamedvék világviszonylatban legsűrűbb populációja.

2014-ben a Hargita megyei vadásztársulatok mintegy 1300 barnamedvét jelentettek.

A vadászatot és a hozzá kapcsolódó turizmust, más turisztikai programokkal és egységekkel összehangolva lehet kihasználni (falusi turizmus, ökoturizmus stb.). Az idelátogató vadászvendégek az átlag turistához képest mintegy kétszeres összeget költenek. A vadászati turizmusról beszélve azonban nemcsak azokra kell gondolni, akik vadászni jönnek, hanem azokra is, akik csak fényképeznek, gyönyörködhetnek az erdőben és a tájban.

Vadászterületeink a nagyvadas területek soraiba tartoznak.

 

AZ EXTRÉM SPORTOK KEDVELŐI

Aki a turizmusba fektet be Hargita megyében, számtalan lehetőség áll a rendelkezésére, hogy vendégeket csalogasson ide.

A táj adottságainak köszönhetően az extrémsportok kedvelői is találnak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, földön, vízen, levegőben és föld alatt egyaránt. A meredek mészkőfalak sziklamászásra, ejtőernyőzésre, siklórepülésre, a barlangok felfedezőutak megtételére alkalmasak.

Az éghajlati adottságok különösen kedveznek a télisportok szerelmeseinek. A megye az ország egyik jelentős téli spotjának, a jégkorongnak a bölcsője. A télisportokat szeretők több sípálya közül választhatnak. A legismertebb sípályák Hargitafürdőn, a Madarasi Hargitán, Marosfőn, Homoródfürdőn, a Bucsin-tetőn, Gyergyócsomafalván, Maroshévízen, Borszéken és Tusnádfürdőn működnek.

---> A katalógus teljes változata megtalálható a csatolmányban <---

 

Bejelentkezés

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
1 + 15 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

Direkt vásárlások

Minden direkt vásárlás egy helyen:

Közbeszerzés tárgya: Accesorii pentru computer
Intézmény:
Consiliul Județean Harghita - Direcția generală patrimoniu
Ajánlat beküldésének határideje:
08/07/2020 - 10:00
Közbeszerzés tárgya: [ADV1156225]Banca parc - 37 buc
Intézmény:
Spitalul de Psihiatrie Tulghes
Ajánlat beküldésének határideje:
07/07/2020 - 13:00
Intézmény:
Consiliul Județean Harghita - Direcția generală patrimoniu
Ajánlat beküldésének határideje:
06/07/2020 - 14:00