Parajd a megye kapuja

Nyugat felől Parajd Hargita megye kapuja. A legnagyobb községközpont Hargita megyében. Hozzá tartozik Alsósófalva, Felsősófalva és a mintegy 140 lelket számláló Békástanya. Az összlakosság száma kb. 7250, a községközpontban hozzávetőlegesen 4000 ember él. Parajd központjában található az a hármas útelágazás, ahonnan északi irányban a Bucsin-hegységen át 51 kilométerre van Gyergyószentmiklós, délkeleti irányban, Korondon át, 38 kilométer megtétele után érhető el Székelyudvarhely, és nyugati irányban Szováta érintésével Marosvásárhely. A kis medencét északon, keleten és délkeleten a Görgényi-havasok karéja övezi, délnyugaton pedig a siklódi plató Harom oldala. Itt a völgy méginkább elszűkül, a hegyek egészen közel merészkednek. A táj valóságos paradicsom azoknak, akiknek természetszeretete nem korlátozódik a tovasuhanó gépkocsikból, buszokból való futólagos bámészkodásra.

A község földrajzi elhelyezkedése

Figyelembe véve a község földrajzi elhelyezkedését, lakosainak számát, de főként a sóbányának és a gyógyfürdőnek tulajdonítható, kiépített turistahálózatát és ennek köszönhető óriási turistaforgalmát, valamint a téli időszakban, a Bucsin hegységen található sípályák közelségét, érthető egy üzemanyagtöltő állomás létrehozásának szükségessége.

Európa egyik legnagyobb sótartaléka

A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka. Több száz év kibányászható sóját rejti magában, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. Az erdélyi sóbányák közül egyedül Parajdon történik föld alatti gyógykezelés a sóbánya egyik elhagyott szintjén. Egy év leforgása alatt megközelítőleg 400 000 személy látogatja meg a föld alatti világot, és a nyári időszakban akár 2500-3000 személy is megfordul naponta a hatalmas bányában.

A parajdi sósfürdő

Ugyanakkor a parajdi sósfürdő is ismerté vált a csúzos, köszvényes és reumatikus betegségek hatékony kezelése miatt, és a fürdőzők száma rohamosan nő. Az erős sós oldat gyógyhatása és a koncentráltságának környékbeli ritkasága évről évre több fürdővendéget és gyógyulni vágyó beteget csalogat a parajdi sósfürdőre.

Figyelemmel kísérve a község gyors és látványos fejlődését kijelenthető, hogy az üzemanyagtöltő állomás létrehozása az idegenforgalom növekedésével teljesen indokolt, és mind a község, mind annak lakossága, illetve a befektetők, a kis- és középvállalkozók érvényesülésére is pozitív hatással lesz. Az idelátogatók szabadidejének kihasználására létrehozott létesítmények fontos lépést jelentenek a fejlődés terén, ugyanakkor a különböző közélelmezési kiszolgáló egységek (vendéglők, gyorsétkezdék, kávézók), valamint helyi események (lásd. Töltöttkáposzta Fesztivál), vetélkedők szervezése, nagy turista és ezáltal értelemszerűen nagy autósforgalmat eredményeznek.

 Parajd Község Polgármesteri Hivatala

Parajd Község Polgármesteri Hivatala ezúton is segítséget próbál nyújtani a leendő befektetőknek, a község lakóinak, valamint az itt megforduló látogatóknak, gyógyulni és szórakozni, kikapcsolódni vágyóknak egyaránt, a közös cél elérése érdekében.       

További információkért hívja most:

Bokor Sándor

+40722-317765

CsatolmányMéret
sobanya.jpg94 KB
sohegy.jpg133.38 KB
Üzleti partner keresése

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Légy az elsők közt, akik értesülnek a legújabb hírekről, közbeszerzésekről, árverésekről, pályázatokról, továbbképzésekről és konferenciákról!

Feliratkozom

Keresés

Friss hírek

[12:47]

A TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL felszámoló szakcég (...

[12:42]

A TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL felszámoló szakcég (...

[10:40]

Nyílt árverésen eladó: fűszerraktár Csíkszeredában

[13:14]

A TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL felszámoló szakcég (...

[09:30]

A komplexum összterülete 1,1 ha, amely a Székelykeresztúr...

[09:21]

Az 1980-as években épült, de be nem fejezett 4 emeletes...

[09:15]

Egykor a Kossuth Lajos lakótelep kazánházaként működött....

[09:04]

Az épület egykor kádas közfürdőként működött, sós vizű...

[12:27]

cumpararidirecte.investinhargita.ro

[15:50]

Pályázatok:

A mikrovállalkozások versenyképességének...

Valuta Árfolyam

Bejelentkezés