“Víz!

Se ízed nincs, se színed, se zamatod,

nem lehet meghatározni téged,

megízlelnek, anélkül, hogy megismernének.

Nem szükséges vagy az életben:

maga az élet vagy.”

(Antoine de Saint-Exupery - Szél, homok és csillagok)

Több mint 2000 ásványvízforrás

Romániában több mint 2000 ásványvízforrás található, melyeknek kémiai összetétele tükrözi azt a geológiai és ásványtani összetettséget, amely rányomta bélyegét keletkezésükre. Ezen belül is Hargita és Kovászna megyében találhatóak a legjelentősebb tartalékok, ugyanis itt koncentrálódik az országban található források többsége.

Hargita megye

Hargita megye az ország központi részén helyezkedik el, a Keleti-Kárpátok vonulata mentén. Keleten Neamt és Bákó, nyugaton Maros, délen Brassó és Kovászna, északon pedig Suceava megyék határolják. Összterülete 6610 km2, ami Románia területének 2,8%-át teszi ki. Geomorfológiai szempontból a megye területe három jól elhatárolható egységből áll: hegyvidék (1000-2000 m), a hegyek közötti medencék (400-800 m), valamint a dombok (1000 m magasságig).

Egy gazdag vízhálózat

Hargita megye területén gazdag vízhálózat alakult ki, amely felszíni vizekből – tavak, mocsarak -, valamint jelentős felszín alatti tartalékokból áll. A megyében található használatos vízlelő helyek ugyanakkor megfelelő minőségűek, ipari szennyezéstől mentesek.

Az ásványvíz

Ásványvíznek nevezzük azt a természetes környezetben vagy akár mesterségesen fúrt lelőhelyen található vizet, amely változó mennyiségű sókat, gázokat, ásványi- és akár rádióaktív anyagokat tartalmaz, amelyek valamilyen gyógyhatással ruházzák fel. A Romániában található legjelentősebb ásványvízlelő helyek: Govora, Tusnádfürdő és Nagytusnád, Borsa, Borszék, Kovászna, Călimănești-Căciulata, Slănic Moldova, Bibarcfalva, Kászon, Amara és Csíkszentkirály.

Az országban 26 kitermelő és palackozó vállalkozás működik. A 2012-es évben például kb. egy milliárd liter ásványvíz került forgalmazásba, amelynek 70%-át a szénsavas, 30%-át pedig a szénsavmentes ásványvizek tették ki.

A palackozható ásványvíztartalékok becsült mennyisége azonban meghaladja az éves 3 milliárd litert, úgy szénsavas, mint szénsavmentes változatban egyenletesen elosztva, és ezáltal a kitermelhető mennyiség 100-150%-al is növelhető évente.

Forrásvizek

Hasonlóan az ásványvizekhez, a forrásvizek is mikrobiológiailag tiszták, szennyeződésmentesek kell legyenek, a lelőhelyen palackozhatók, előzetes kémiai kezelés nélkül. Az ásványvizektől eltérően ezek kevés ásványi anyagot tartalmaznak, és csak az ivóvíz minőségnek kell megfeleljenek.

Egy nemrég végzett minőségellenőrzés szerint a romániai, de főképp a Hargita megyében található vízforrások tisztábbak és egészségesebbek az európai átlagnál. Szakértői vélemény szerint a túlzottan szénsavas, túl sok nátriumot, kálciumot és magnéziumot tartalmazó, nem megfelelő pH értékű ásványvizek rendszeres vagy hosszan tartó használata nem egészséges.

A mindennapi használatra ajánlott víz

A mindennapi használatra ajánlott víz nem, vagy csak gyengén szénsavas, kálcium és magnézium ionokat tartalmaz, de szegény nátriumban, kloridokban, nitrátokban, valamint szulfátokban. A Hargita megyében található ásvány- és forrásvizek ezeknek a minőségi követelményeknek eleget tesznek.

A fenti előnyöket figyelembe véve

Figyelembe véve a fenti előnyöket, a természeti erőforrások sokszínűségét, a földrajzi elhelyezkedést, valamint azt a tényt, hogy Hargita megyében található a jó minőségű romániai források többsége, és ezáltal a térség az ásványvizek kihasználásának hosszú távú hagyományával is rendelkezik, érthető az ilyen jellegű beruházások fontossága abban az esetben, ha a természeti  adottságokat mindenki számára pozitív módon használjuk ki.

Hargita MegyeTanácsa

Hargita MegyeTanácsa ezúton is segítséget próbál nyújtani a leendő befektetőknek, valamint a megye lakóinak a közös cél elérése érdekében.

Üzleti partner keresése

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Légy az elsők közt, akik értesülnek a legújabb hírekről, közbeszerzésekről, árverésekről, pályázatokról, továbbképzésekről és konferenciákról!

Feliratkozom

Keresés

Friss hírek

[12:47]

A TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL felszámoló szakcég (...

[12:42]

A TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL felszámoló szakcég (...

[10:40]

Nyílt árverésen eladó: fűszerraktár Csíkszeredában

[13:14]

A TRANSILVANIA INTERCONSULT IPURL felszámoló szakcég (...

[09:30]

A komplexum összterülete 1,1 ha, amely a Székelykeresztúr...

[09:21]

Az 1980-as években épült, de be nem fejezett 4 emeletes...

[09:15]

Egykor a Kossuth Lajos lakótelep kazánházaként működött....

[09:04]

Az épület egykor kádas közfürdőként működött, sós vizű...

[12:27]

cumpararidirecte.investinhargita.ro

[15:50]

Pályázatok:

A mikrovállalkozások versenyképességének...

Valuta Árfolyam

Bejelentkezés